Η απελευθέρωση ενέργειας μπαίνει στην πρίζα

Από τον Ελεύθερο Τύπο, αναδημοσιεύουμε:
Αποφασισμένος να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για πλήρη εφαρμογή εντός του 2008 ο υπουργός Ανάπτυξης. Οι αποφάσεις για τα τιμολόγια της ΔΕΗ
Κυριακή, 02.12.07
Λύση στο γόρδιο δεσμό της ενέργειας επιχειρεί το υπουργείο Ανάπτυξης, με κεντρικό πολιτικό στόχο να απελευθερωθεί η αγορά ηλεκτρισμού μέσα στο 2008. Ο υπουργός κ. Χ. Φώλιας θεωρεί ότι τους επόμενους μήνες μπορούν και πρέπει να ολοκληρωθούν οι τυπικές προϋποθέσεις για να ανοίξει και στην πράξη η αγορά, να υπάρξουν δηλαδή προσφορές εκτός ΔΕΗ προς τους καταναλωτές. Και αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος για την πιο ουσιαστική προϋπόθεση, που είναι η αύξηση των τιμολογίων, θεωρώντας ότι μεσοπρόθεσμα θα υπάρξει όφελος: καλύτερες υπηρεσίες, προσφορές στα μέτρα των καταναλωτών, εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας, απασχόληση, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ.
Θεωρητικά η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι ελεύθερη από την 1η Ιουλίου φέτος, όμως μοναδικός προμηθευτής όλων των καταναλωτών παραμένει η ΔΕΗ. Στις εκκρεμότητες για την απελευθέρωση της αγοράς περιλαμβάνεται η λειτουργία ανεξάρτητου Διαχειριστή του δικτύου διανομής, ο οποίος θα ενταχθεί στο Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς (ΔΕΣΜΗΕ), που λειτουργεί ήδη. Απαιτείται επίσης η θέσπιση του Κώδικα Διανομής, ο οποίος θα περιγράφει, μεταξύ άλλων, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις καταναλωτών και επιχειρήσεων.
Στον πολιτικό στόχο της κυβέρνησης, που είναι η απελευθέρωση της αγοράς τους προσεχείς μήνες, προσαρμόζεται τώρα η δραστηριότητα των εποπτευόμενων φορέων και επιχειρήσεων (ΡΑΕ, ΔΕΗ, ΔΕΣΜΗΕ, ΔΕΠΑ), οι σχέσεις των οποίων δοκιμάζονται κατά καιρούς από μικρές ή μεγαλύτερες τριβές.
Ο επικεφαλής της ΡΑΕ, καθηγητής κ. Μ. Καραμανής, είναι επιλογή του πρώην υπουργού Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα. Ο ρόλος της ΡΑΕ για την απελευθέρωση της αγοράς είναι κεντρικός, καθώς για όλα τα μεγάλα ζητήματα απαιτείται η γνωμοδότηση της Αρχής προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις, χωρίς όμως οι προτάσεις της να είναι δεσμευτικές. Παράδειγμα, οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Στελέχη της ΡΑΕ επισημαίνουν ότι η απελευθέρωση πρέπει να προχωρήσει με βήματα γοργά αλλά προσεκτικά, καθώς η οικονομία και οι καταναλωτές δεν αντέχουν το ενδεχόμενο να επαναληφθούν στην αγορά ενέργειας οι αστοχίες που παρατηρούνται στις τηλεπικοινωνίες, π.χ., με νοικοκυριά που μένουν επί ημέρες ή εβδομάδες χωρίς σύνδεση. Τονίζουν ακόμη ότι το ενδιαφέρον για διείσδυση στην ελληνική αγορά αυξάνεται όσο ωριμάζουν οι συνθήκες. Πάντως, η ΡΑΕ βρίσκεται στο μικροσκόπιο του νέου υπουργού Ανάπτυξης, που μελετά κατά πόσον η μέχρι τώρα πρακτική της έχει όντως εξυπηρετήσει τον -αναγκαίο- στόχο της απελευθέρωσης.
Ηδη αυτή τη στιγμή 25 εγχώριοι και ξένοι ενεργειακοί όμιλοι διαθέτουν άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στους Ελληνες καταναλωτές, και οι «κρούσεις» στη ΡΑΕ από τα Βαλκάνια και τη Δυτική Ευρώπη πολλαπλασιάζονται.
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τ. Αθανασόπουλος προσπαθεί να θωρακίσει την επιχείρηση απέναντι στον επερχόμενο ανταγωνισμό και να επιλύσει εκκρεμότητες ετών που έφεραν τη ΔΕΗ στη σημερινή δύσκολη θέση. Ο κ. Αθανασόπουλος είναι επιλογή Αλογοσκούφη – Σιούφα, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του κ. Φώλια και απαντά στο άνοιγμα της αγοράς με επενδυτικό μπαράζ για την κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής και δικτύων.
Η επιλογή πάντως να «μισθωθεί» από τη ΔΕΗ η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Ηρων στη Βοιωτία, μία από τις δύο ιδιωτικές μονάδες που λειτουργούν στην Ελλάδα (η δεύτερη είναι των ΕΛΠΕ), έφερε τη ΔΕΗ σε σύγκρουση με τη ΡΑΕ, η οποία απέρριψε την περασμένη εβδομάδα το αίτημα.
Κρίσιμο ρόλο για την απελευθέρωση της αγοράς παίζει ο Διαχειριστής των Δικτύων Μεταφοράς και -αργότερα-Διανομής, που διευθύνεται από τους κ.κ. Ε. Λεκατσά και Γ. Θεοδωρακόπουλο. Ο Διαχειριστής ευθύνεται για την εξασφάλιση πρόσβασης των παραγωγών και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά μέσω των δικτύων, όπως και για μία ακόμη πολύ σημαντική παράμετρο για την αγορά και τους καταναλωτές: την εξασφάλιση επάρκειας και εφεδρειών. Σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με εγγυημένα έσοδα από το Δημόσιο, ο οποίος όμως από πέρυσι έχει «σκοντάψει» σε αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα ανταγωνισμού.
Στοιχείο από το οποίο θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό οι επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή και η απελευθέρωση της αγοράς αποτελεί και το μέλλον της ΔΕΠΑ, καθώς οι περισσότερες νέες μονάδες θα καίνε φυσικό αέριο. Η εταιρία, που διευθύνεται από τον κ. Α. Παπαγεωργίου, ανήκει τώρα κατά 65% στο Δημόσιο και κατά 35% στα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ η ΔΕΗ έχει βάσει νόμου «οψιόν» για εξαγορά του 30% των μετοχών της εταιρίας. Και, όντας ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου, αποφάσισε τον Οκτώβριο να ασκήσει αυτό το δικαίωμα, προκαλώντας αρκετές αντιδράσεις από τα ΕΛΠΕ, την ίδια τη διοίκηση της ΔΕΠΑ και τη ΡΑΕ, που διαφωνούν με αυτή την προοπτική.
Ωστόσο, τον τελευταίο λόγο θα έχει το Δημόσιο ως βασικός μέτοχος και των δύο εταιριών, το οποίο ενδιαφέρεται και για μετοχοποίηση της εταιρίας φυσικού αερίου μέσα στο 2008.
Οι 25 «αδειούχοι» υποψήφιοι ανταγωνιστές της ΔΕΗ
CINERGY GLOBAL
TRADING LTD
ΑΤΕΛ ΕΛΛΑΣ ΑΕ
ENEL TRADE S.P.A.
EDF TRADING LIMITED
E.ON SALES & TRADING GMBH
RWE TRADING GMBH
ENTRADE GMBH
VERBUND AUSTRIAN POWER TRADING AG
EDISON TRADING SPA
ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΕ
ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – NECO SA
EFT HELLAS AE
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ
EGL HELLAS AE
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΑΕ
ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΕ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΚΙΟΥΖΕΛΗΣ Α.-ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.
VERBUND – AUSTRIAN
POWER TRADING ENERGA HELLAS AE
TCB ENERGY S.A.
ITA ENERGY TRADE ΕΠΕ
ELECTRICITY TRADING COMPANY HELLAS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
EHOL HELLAS S.A.
EZPADA S.R.OΕΝΕΡ ΑΕ (ENER S.A)

Σχολιάστε