Το Ταχ. Ταμιευτήριο, το Λατσαίϊκο και το «μήνυμα Αλογοσκούφη»

Από την διαδικτυακή εφημερίδα «Η ‘Ερευνα Online» αναπαράγουμε το σχετικό δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Αξία», της Μεγ. Πέμπτης 24 Απριλίου 2008:

Είναι κοινό μυστικό στην επιχειρηματική και πολιτική πιάτσα ότι οι σχέσεις του Ομίλου Λάτση με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη δεν είναι καλές. Από την εποχή των καταγγελιών για τα δομημένα ομόλογα, υπόθεση που έπληξε σε έναν βαθμό το προφίλ του υπουργού Οικονομίας, μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει μία αμοιβαία καχυποψία. Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, στο περιβάλλον Αλογοσκούφη υπάρχει η πεποίθηση ότι πίσω από τις καταγγελίες για τα ομόλογα ήταν ανώτατα στελέχη της Eurobank. Και η πεποίθηση αυτή έχει φέρει τις δύο πλευρές σε σημείο οριακό.
Η κίνηση της Eurobank α λα Mig
Υπό την οπτική γωνία αυτή, αλλά και με δεδομένη την υπόθεση OTE-MIG και όσα επακολούθησαν, το περιβάλλον Αλογοσκούφη θεώρησε την κίνηση της Eurobank να αποκτήσει από την αγορά περίπου το 6% των μετοχών του Τ.Τ. ως ενέργεια εχθρική, ως κίνηση α λα MIG που σκοπό είχε να μπλοκάρει και να προλάβει κάθε κίνηση του Δημοσίου, Γι’ αυτό άλλωστε και τοποθετήθηκε με δημόσιες δηλώσεις του ότι «προτιμά τράπεζα του εξωτερικού». Και αυτό ήταν το πρώτο του μήνυμα προς το Λατσαίικο, του τύπου «εγώ δεν είμαι Χριστοδουλάκης».
Η σφήνα της Εθνικής, εν γνώσει και υπό την προτροπή του υπουργού
Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι η κίνηση Αράπογλου να αποκτήσει η Εθνική πακέτο της τάξης του 6% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου βρισκόταν υπό τη σύμφωνη γνώμη Αλογοσκούφη και ενδεχομένως υπό την προτροπή του. Και είναι γεγονός ότι η απόκτηση του 6% του Τ. Τ. βάζει την Εθνική στο «παιχνίδι» της απόκτησής του. Από την άλλη πλευρά ωστόσο η μετοχική αυτή θέση αποτελεί αντίβαρο στη Eurobank και ασπίδα προστασίας του Δημοσίου, εάν εκδηλωθεί η όποια επιθετική κίνηση.
Τα ΕΛΠΕ, το μάνατζμεντ, το 35% του Δημοσίου και τα σενάρια για Ρώσους και Άραβες
Με δεδομένες τις οριακές σχέσεις Αλογοσκούφη – ομίλου Λάτση, καλά πληροφορημένοι κύκλοι κάνουν λόγο για απόσταση που τους χωρίζει ως προς το μέλλον των Ελληνικών Πετρελαίων. Εγκυρες πηγές υποστηρίζουν ότι το Δημόσιο πιέζει ασφυκτικά τον όμιλο Λάτση, ενόψει της ανάληψης του μάνατζμεντ από τη γενική συνέλευση τον προσεχή Ιούλιο, να αγοράσει και το υπόλοιπο 35% των μετοχών των ΕΛΠΕ που κατέχει. Υπενθυμίζεται ότι και σήμερα το μάνατζμεντ των ΕΛΠΕ ασκείται από τον όμιλο Λάτση, μόνο που ο κ. Γ. Κωστόπουλος (πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΠΕΤΡΟΛΑ) έχει προταθεί από το Δημόσιο, ενώ ο όμιλος Λάτση διορίζει και δύο μέλη στο Δ.Σ. Από τον Ιούλιο, το μάνατζμεντ θα καθορίζεται από τη γενική συνέλευση και όχι από το Δημόσιο και ο όμιλος Λάτση θεωρεί ότι με το 35% που περίπου κατέχει θα έχει τον έλεγχο.
Οι φήμες για Ρώσους και Άραβες.
Το τελεσίγραφο: Αγοράζετε ή πουλάμε!
Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι το Δημόσιο σε πρόσφατη επικοινωνία του με τον όμιλο Λάτση έθεσε τελεσίγραφο ότι «ή θα αγοράσετε το 35% των ΕΛΠΕ ή θα το πουλήσουμε σε ξένους», κατά προτίμηση Αραβες ή Ρώσους, και ειδικότερα σε εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου, η παρουσία των οποίων θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα σε όλο το εύρος του θέματος. Από τον όμιλο Λάτση, πάντως, κατά πληροφορίες, διατυπώνεται η άποψη ότι δεν πρόκειται να πληρώσουν άλλα λεφτά στο Δημόσιο και ότι επί της ουσίας κατέχουν ήδη το μάνατζμεντ, γεγονός που θα επιβεβαιωθεί και στην προσεχή γενική συνέλευση.
«Η ΑΞΙΑ»

Σχολιάστε