Σοβαρή δυσλειτουργία των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου

Αναδημοσιεύουμε από τον διαδικτυκό τόπο «Magoulaonline» το άρθρο σχετικά με την χθεσινή πτώση της μονάδας καταλυτικής πυρόλυσης (FCC) των ΒΕΑ:
Τρόμος χθες το απόγευμα σε ολόκληρο το θριάσιο πεδίο λόγω σοβαρής δυσλειτουργίας στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου. Καπνοί και φλόγα 30 μέτρων η οποία ξεπηδούσε από στον πυρσό των διυλιστηρίων και ήταν ορατά από παντού τρόμαξαν τους πολίτες του θριασίου που δεν γνώριζαν τι συμβαίνει στην περιοχή. Μεγάλες ποσότητες αερίων και καπνού εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα επιβαρύνοντας σε σημαντικό βαθμό το περιβάλλον. Τα αίτια της δυσλειτουργίας είναι άγνωστα μέχρι στιγμής. Η επιτροπή αγώνα πολιτών κατά των επεκτάσεων των ΕΛΠΕ, με γρήγορα ανακλαστικά, απέστειλε άμεσα καταγγελία για το συμβάν στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και τον νομάρχη δυτικής αττικής κ. Αρκουδάρη,ζητώντας να διαταχθεί αυτοψία για να γίνουν γνωστά τα αίτια που προκάλεσαν την δυσλειτουργία. Επίσης ζητά να επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις στην εταιρία και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του διυλιστηρίου όσο και την αποφυγή επιπλέον ρυπάνσεων.
Επιστολή επίσης απέστειλε για το ίδιο θέμα η επιτροπή αγώνα.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ)
& ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ
Επικοινωνία : τηλ : 210-5537308-9-10 / fax: 210-5537220. /κιν: 6977180196 – 6944306700
Email: epitropiagona@gmail.com
___________________________________________________________________

Ελευσίνα 15/5/2008
ΠΡΟΣ:

1) Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά
2) Νομάρχη Δυτ. Αττικής κ. Αρ. Αρκουδάρη
Θέμα: Καταγγελία για περιστατικό δυσλειτουργίας και ρύπανσης στο διυλιστήριο ΕΛΠΕ ΒΕΑ και αίτηση αυτοψίας.
Σας καταγγέλλουμε ότι χθες Πέμπτη 15 Μαΐου και περί την ώρα 20.50 σημειώθηκε σοβαρή δυσλειτουργία στην μονάδα καταλυτικής πυρόλυσης (FCC) του Διυλιστηρίου ΕΛΠΕ ΒΕΑ στον Ασπρόπυργο.
Φλόγα τουλάχιστον 30 μέρων εμφανίστηκε στον πυρσό στον οποίο κάηκαν τόνοι αερίων υδρογονανθράκων.
Η εκπομπή τεράστιων ποσοτήτων καπνού αλλά και η έντονη δυσοσμία δημιούργησαν αφόρητες συνθήκες κυρίως στον Ασπρόπυργο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο με το αποψινό περιστατικό έχει επαναληφθεί στις 17/10/2000 ενώ ύστερα από αυτοψία του 2005 διαπιστώθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ η παραβίαση 4 Περιβαλλοντικών Όρων του διυλιστηρίου.
Παρακαλούμε να διατάξετε άμεσα αυτοψία για την διερεύνηση των αιτίων του συμβάντος, να επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα τόσο για την ασφαλή λειτουργία του διυλιστηρίου όσο και την αποφυγή επιπλέον ρυπάνσεων.
Η Συντονιστική Γραμματεία
Εμείς θα αναφέρουμε την αντίθετη άποψη μας σχετικά με την καταγγελία που την θεωρούμε περιβαλλοντική υπερβολή, διότι:
Όσον αφορά στο τυπικό της υπόθεσης, η άδεια λειτουργίας προβλέπει την ύπαρξη πυρσού καύσης αερίων όπου κατά την περίπτωση διακοπής λειτουργίας οποιασδήποτε μονάδας οι υδρογονάθρακες θα καίγονται εκεί.
Όσον αφορά στην ουσία, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας για οποιοδήποτε λόγο, να υπάρχει «ανακουφιστικός» μηχανισμός που θα καίει τα αέρια ώστε να μην εκλύονται άκαυστα στην ατμόσφαιρα. Αυτό ισχύει παγκόσμια, ισχύει για όλα τα διυλιστήρια και δεν υπάρχει καμία απολύτως εναλλακτική λύση.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: