Ο πληθωρισμός Μαΐου «τρέχει» πάνω από 4,6%

Ο πληθωρισμός ήδη τρέχει με 4,6% για τον Μάιο, ενώ για τον Απρίλιο όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος ήταν 4,4%. Εξακολουθεί να είναι επίκαιρη η προσωπική επιστολή του συναδέλφου Ε. Δεσύπρη, όπως είχαμε αναφέρει εδώ, που έκανε λόγο για την απουσία ρήτρας πληθωρισμού από την ΕΣΣΕ 2008, παρότι κάποια στιγμή είχε πέσει στο τραπέζι πρόταση της Εταιρείας για διορθωτικό ποσό αν ο πληθωρισμός ξεπερνούσε το 3,3%. Φαίνεται πως έχει αρχίσει να εκμηδενίζεται το όποιο όφελος από το 5% της ΕΣΣΕ. Στο παρακάτω άρθρο του Κώστα Ταχάκη στο Έθνος, γίνεται αναλυτική αναφορά στην κατάσταση του πληθωρισμού από τον γενικό γραμματέα Στατιστικής Υπηρεσίας Μ. Κοντοπυράκη:
Από τον Οκτώβριο του 1998 έχει να βρεθεί στο σημερινό ποσοστό, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να ξεπεράσει το 5% τους επόμενους μήνες.
Αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας σπάει ο πληθωρισμός. Όπως προκύπτει από δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Στατιστικής Υπηρεσίας, κ. Μανόλη Κοντοπυράκη, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή κλείνει τον Μάιο πάνω από το 4,6%, σημείο που είχε να βρεθεί από τον… μακρινό Οκτώβριο του 1998. Αν τώρα λάβουμε υπόψη πως η ανάπτυξη -για την οποία ο κ. Κοντοπυράκης δεν διακινδυνεύει πρόβλεψη για το σύνολο του έτους- βρίσκεται στο 3,6%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των πέντε τελευταίων χρόνων, προκύπτει το συμπέρασμα πως οι βασικότεροι δείκτες της οικονομίας επιστρέφουν ολοταχώς στην προ ΟΝΕ εποχή. Για τον πληθωρισμό πολλοί αναλυτές διατυπώνουν την εκτίμηση πως μέσα στους επόμενους μήνες είναι πιθανό να ξεπεράσει και το 5%, καθώς το κύμα ανατιμήσεων στην αγορά συνεχώς διογκώνεται. Πιο αναλυτικά, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερ, ο κ. Κοντοπυράκης σημείωσε πως ο πληθωρισμός τον Μάιο θα είναι αυξητικός σε σχέση με τον Απρίλιο και πιθανότατα θα βρεθεί πάνω από το 4,6%.
«Οι λόγοι που έχουν συμβάλει στην άνοδο του πληθωρισμού είναι οι αυξημένες τιμές πετρελαίου και σιτηρών. Από το φθινόπωρο αναμένουμε υποχώρηση», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ.
Από τα λεγόμενά του προκύπτει πως σίγουρα ο τιμάριθμος θα πιάσει το 4,7%, ενώ δεν αποκλείεται να κλείσει και υψηλότερα.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου ο μέσος πληθωρισμός προσεγγίζει το 4,4% και φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να επιτευχθεί ο αναθεωρημένος στόχος (η αναθεώρηση έγινε τον Απρίλιο) του υπουργείου Οικονομίας για μέσο πληθωρισμό έτους στο 3,5%. Γι αυτό και αναμένεται το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει μέσα στους επόμενους μήνες σε νέα αναθεώρηση των βασικών μεγεθών του προϋπολογισμού.
Ο ρυθμός ανάπτυξης
Για τον ρυθμό ανάπτυξης ο κ. Κοντοπυράκης υπογράμμισε πως κάθε πρόβλεψη είναι «παρακινδυνευμένη».
«Στο σύνολο του έτους είναι πάρα πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τον ρυθμό ανάπτυξης. Θα εξαρτηθεί από τι θα συμβεί στην παγκόσμια οικονομία, η οποία είναι απρόβλεπτη», είπε χαρακτηριστικά.
Να υπενθυμίσουμε πως το υπουργείο με τη νέα αναθεωρημένη πρόβλεψή του οριοθέτησε τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στο 3,6% (όσο έκλεισε και στο πρώτο τρίμηνο του 2008) από 4%, αλλά, όπως έχει γράψει το «Έθνος», η σταθερή άνοδος των τιμών πετρελαίου εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιβράδυνση την οικονομία. Τέλος, για την ανεργία ο κ. Κοντοπυράκης είπε ότι εντός του έτους θα υποχωρήσει κάτω από το 8%.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: