Ερώτηση στην Βουλή για την DIAXON

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων σχετικά με το θέμα της μισθολογικής εξίσωσης των εργαζομένων της DIAXON έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης. Το κείμενο έχει ως εξής:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΣΥΡΙΖΑ- ΕΡΩΤΗΣΗ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ- Θεσμική και μισθολογική εξίσωση των εργαζομένων στην DIAXON ΑΒΕΕ με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ομίλου των ΕΛΠΕ

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Ανάπτυξης
Απασχόλησης

ΘΕΜΑ: Θεσμική και μισθολογική εξίσωση των εργαζομένων στην DIAXON ΑΒΕΕ με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ομίλου των ΕΛΠΕ.

Η Εταιρεία DIAXON ΑΒΕΕ, με έδρα την Κομοτηνή, ιδρύθηκε το 1999 ως θυγατρική των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ Α.Ε. (ΕΛ.ΠΕ) με αντικείμενο παραγωγής τα φιλμ πολυπροπυλενίου.

Οι εργαζόμενοι στην DIAXON ΑΒΕΕ εντάχθηκαν, εξαρχής, σε χειρότερο εργασιακό καθεστώς (ωράριο, αμοιβές προσωπικού), από αυτό που ίσχυε για τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ομίλου των ΕΛ.ΠΕ. Παρά τις διαβεβαιώσεις της τότε διοίκησης ότι θα υπήρχε σταδιακή εξίσωση με το θεσμικό και μισθολογικό καθεστώς του υπόλοιπου ομίλου, λίγα βήματα έχουν γίνει μέχρι σήμερα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι διοικήσεις που ακολούθησαν αποποιούνταν των αρχικών δεσμεύσεων και οι όποιες βελτιώσεις στο εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς ήταν αποτέλεσμα του αγώνα και των διεκδικήσεων των εργαζομένων.

Οι προσλήψεις των εργαζομένων, μέχρι και το 2005, γινόντουσαν μέσω ΑΣΕΠ, ενώ στη συνέχεια μέσω Επιτροπής Προσλήψεων. Σήμερα στην εταιρεία εργάζονται 94 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου και 35 μέσω εργολάβου, ενώ δεν έχουν ενταχθεί ακόμα σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών παρά το γεγονός ότι η DIAXOΝ είναι αναγνωρισμένη ως Χημική Βιομηχανία και οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια και τις υπόλοιπες Χημικές Βιομηχανίες του ομίλου των ΕΛΠΕ είναι ήδη ενταγμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Επειδή είναι απαράδεκτη η ύπαρξη διαφορετικής μισθολογικής και θεσμικής αντιμετώπισης εργαζομένων που απασχολούνται στον ίδιο επιχειρηματικό όμιλο

Επειδή το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων μέσω εργολάβου είναι ανεξέλεγκτο και οι εργολάβοι προχωρούν σε εργοδοτικές αυθαιρεσίες και απολύσεις σε βάρος των εργαζομένων.

Επειδή η DIAXON ABEE έχει πιστοποιηθεί ως Χημική Βιομηχανία και οι εργαζόμενοι σ’ αυτή δικαιούνται την ένταξή τους στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών, όπως έχουν ενταχθεί και οι συνάδελφοί τους στα ΕΛ.ΠΕ .

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο ώστε να υπάρξει θεσμική και μισθολογική εξίσωσή των εργαζόμενων στην DIAXON ABEE με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ομίλου;
2. Θα εξεταστεί το αίτημα τους για ένταξη στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών, όπως εξάλλου το δικαιούνται αλλά και έχουν ενταχθεί οι άλλοι εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΠΕ.
3. Θα διερευνήσει μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, Ελεγκτικά Κέντρα Ι.Κ.Α) εάν τηρούνται από την συγκεκριμένη εταιρεία οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας και ειδικότερα για τους εργαζόμενους που υπάγονται στο καθεστώς της εργολαβίας, αφού σύμφωνα με καταγγελίες απολύονται όταν πρόκειται να αποκτήσουν νόμιμα επιδόματα (τριετία, οικογενειακό επίδομα, κλπ);
4. Γιατί επιλέγεται το καθεστώς της εργολαβίας και δεν προχωρούν στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με τον Ν. 2190 μέσω ΑΣΕΠ με κριτήρια την προϋπηρεσία, τα αντικειμενικά προσόντα, τα κοινωνικά κριτήρια και όχι με συνέντευξη;

Ο ερωτών βουλευτής
Λαφαζάνης Παναγιώτης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: