Διπλασιασμό κερδών ώς το 2012 βλέπουν τα Ελληνικά Πετρέλαια

Το άρθρο που ακολουθεί είναι του Μ. Καϊταντζίδη από την «Ναυτεμπορική». Είναι του ιδίου περιεχομένου με τα δύο προηγούμενα, διαφέρουν κατά βάσιν στον τίτλο. Επίσης η Διοίκηση δεν συσχετίζει πια την κερδοφορία – που θα φθάσει το 1 δισ. ευρώ με την ολοκλήρωση του έργου της Ελευσίνας – με τον μετασχηματισμό του ανθρώπινου δυναμικού και τον «κακό δαίμονα» της εταιρείας, που δείχνει να θεωρεί τους εργαζόμενους.

Σε διπλασιασμό της κερδοφορίας μέχρι το 2012 στοχεύει η διοίκηση του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, με κύριο μοχλό την αύξηση των περιθωρίων διύλισης, και την περαιτέρω επέκταση της διεθνούς εμπορίας.

Τα παραπάνω τονίστηκαν στην παρουσίαση που έκαναν χθες σε θεσμικούς επενδυτές ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Τίμος Χιστοδούλου και Ιωάννης Κωστόπουλος, αναφορικά με τους στρατηγικούς στόχους και τις προτεραιότητες που θέτει η διοίκηση.

Αναφορικά με τα περιθώρια διύλισης, η διοίκηση εκτιμά ότι αυτά με βάση το υπάρχον σχήμα (με τη σημερινή μορφή των διϋλιστηρίων σε Θεσσαλονίκη, Ελευσίνα, Ασπρόπυργο και Σκόπια) θα αυξηθούν κατά 1-1,5 δολάρια ανά βαρέλι μέχρι το 2012.

Η βελτίωση της απόδοσης, θα επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής βέλτιστων λειτουργικών πρακτικών και τη μείωση των σταθερών και μεταβλητών εξόδων. Ειδικότερα, οι μονάδες διύλισης των ΕΛ.ΠΕ. θα λειτουργούν σε δύο κέντρα δραστηριότητας (hubs), στο Βορρά και στο Νότο, ενώ στο Βόρειο κέντρο, θα ενσωματωθεί και το διϋλιστήριο των Σκοπίων, το οποίο ως γνωστόν τροφοδοτείται μέσω αγωγού από τις εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης.

Περιθώρια διύλισης

Ωστόσο περαιτέρω σημαντική βελτίωση των περιθωρίων διύλισης, αναμένεται με την προγραμματισμένη αναβάθμιση των διϋλιστηρίων Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης και τη διατήρηση του υψηλού τεχνολογικού επιπέδου του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, στο οποίο συνεχίζονται οι επενδύσεις σε επιμέρους παραγωγικά τμήματα.

Ειδικότερα, με την επένδυση στο διϋλιστήριο Ελευσίνας, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, θα αυξηθεί η επεξεργασία αργού πετρελαίου μέσου και χαμηλού θείου, οι τιμές του οποίου είναι πλέον συμφέρουσες.

Ταυτοχρόνως, θα μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του θείου κατά 70,2% και θα μηδενιστεί η παραγωγή μαζούτ που σήμερα ανέρχεται σε 2 εκατομμύρια τόνους, η οποία θα υποκατασταθεί από ισόποση παραγωγή λευκών προϊόντων (1,5 εκατομμύρια τόνοι ντίζελ και 500.000 τόνοι κυρίως νάφθας).

Ηγετική θέση

Σε ό,τι αφορά στην εμπορία καυσίμων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μέσω ελεγχόμενων δικτύων, επιδιώκεται η διατήρηση της ηγετικής θέσης της ΕΚΟ στην ελληνική αγορά, αλλά και ο εξορθολογισμός του δικτύου πρατηρίων. Ηδη από το 2004 εφαρμόζεται πρόγραμμα περιορισμού του αριθμού τους (από περίπου 1.300 σήμερα είναι στα επίπεδα των περίπου 1.200), και με αύξηση του ποσοστού των πρατηρίων που ελέγχονται αμέσως από την εταιρεία.

Στο εξωτερικό

Οσο για την εμπορία στο εξωτερικό, ο συνολικός αριθμός των πρατηρίων θα αυξηθεί σε 500 το 2012, έναντι των 274 που ήταν στο εξάμηνο του 2008. Στόχος της διοίκησης είναι οι εμπορικές εταιρείες του ομίλου σε Κύπρο, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Γεωργία, Μαυροβούνιο και Σερβία, να καταλάβουν μία από τις 3 πρώτες θέσεις σε κάθε χώρα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη οι θυγατρικές των ΕΛ.ΠΕ. σε Κύπρο, ΠΓΔΜ και Μαυροβούνιο κατέχουν αντιστοίχως μερίδια 35%, 97% και 45%, ενώ σε αγορές όπως η Βουλγαρία, η Σερβία και η Αλβανία, η ετήσια αύξηση των πωλήσεων την περίοδο 2005-07, ανήλθε σε ποσοστά 81%, 62% και 28% αντιστοίχως. Πέραν των συγκεκριμένων χωρών, τα ΕΛ.ΠΕ. θα συνεχίσουν να βολιδοσκοπούν και νέες αγορές της Ανατολικής Μεσογείου, με έμφαση στην Τουρκία. Για την ανάπτυξη σε νέες αγορές, εξετάζονται ευκαιρίες εξαγορών δικτύων που βρίσκονται σε λειτουργία.

Αναφορικά με την ηλεκτροπαραγωγή, τα ΕΛ.ΠΕ. προχωρούν σταθερά στην ανάπτυξη του μικτού σχήματος με την Edison και την HEAD (Ελλάκτωρ), μέσω του οποίου στοχεύουν στη δημιουργία ενεργειακού χαρτοφυλακίου 1.500-2.000 μεγαβάτ. Ηδη ως γνωστόν λειτουργεί η πρώτη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη και κατασκευάζεται η δεύτερη στη Θίσβη Βοιωτίας, η συνεισφορά της οποίας στο EBITDA του ομίλου ανήλθε σε 6% το 2007.

Τέλος, στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, μετά την πώληση στην γαλλική Gaz de France, ποσοστού 20% επί των δικαιωμάτων σε 6 περιοχές της Λιβύης, με τίμημα 170 εκατ. δολάρια, η στρατηγική του ομίλου εστιάζεται στην συνέχιση του ερευνητικού προγράμματος στην Αίγυπτο. Ως γνωστόν στη χώρα αυτή τα ΕΛ.ΠΕ. διαθέτουν δικαιώματα 100% στην περιοχή West Obayet (Δυτική Ερημος) και 30% στην περιοχή Εl Mesaha.

Advertisements

3 Responses to Διπλασιασμό κερδών ώς το 2012 βλέπουν τα Ελληνικά Πετρέλαια

 1. Ο/Η ΑΝΩΝΥΜΟΣ λέει:

  Προς διαχειριστες,σχολιαστες κ αναγνωστες,

  ΓΕΛΙΑ Κ ΜΠΙΝΕΛΙΚΙΑ πεφτουν σε καποιο τμημα της διευθυνσης λειτουργιας με τις προαγωγες που προτεινε κι εκανε ο προισταμενος!!!

  ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΣΕ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ Α ΚΑΙ ΣΕ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ!!!

  ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ!!!ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΥΠΙΚΩΝ Κ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ!!!

  ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΚΑΠΟΥ!!!

 2. Ο/Η ΑΝΩΝΥΜΟΣ λέει:

  ΓΙΑΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΤΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΩΝ ΣΤΟ ΑΔΕΛΦΟ BLOG!!!

 3. Ο/Η ΠΣΠ-ΕΛΠΕ λέει:

  Δελτίο Τύπου: Που οδηγούνται τα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»;

  Η Διοίκηση των ΕΛΠΕ προχωράει σε μια απαξίωση της εταιρείας με το σταδιακό κλείσιμο του κερδοφόρου τομέα της Έρευνας υδρογονανθράκων. Όταν πριν 5 χρόνια ο στρατηγικός εταίρος εισήλθε στο Δ.Σ. της εταιρείας βρήκε τον τομέα Έρευνας να αναπτύσσεται σε 5 χώρες με 35 περιοχές παραχωρήσεων και αποδόσεις 30-40%. Σήμερα η εταιρεία αποχωρεί από την δραστηριότητα αναζήτησης πρώτης ύλης και έχει μείνει με 2 μόνον ενεργές περιοχές έρευνας.

  Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού ΕΛΠΕ θέτει τα παρακάτω ερωτήματα στη Διοίκηση, ώστε να μάθουν οι μέτοχοι, το κράτος και τα κόμματα για τη στρατηγική της εταιρείας:

  1. Γιατί χωρίς να υπάρξει αλλαγή στρατηγικής από το Δ.Σ. της εταιρείας, ο Διευθύνων Σύμβουλος αλλάζει τον πενταετή σχεδιασμό προς επενδύσεις διύλισης κυρίως;

  2. Γιατί η εταιρεία δεν πληροφορεί τους επενδυτές για κλείσιμο της έρευνας παρά διαδίδει ότι αναπροσαρμόζει το χαρτοφυλάκιό της;

  3. Απαλλάσσεται το Δ.Σ. από την ευθύνη, αν η επένδυση στην Ελευσίνα καθυστερήσει για 2 χρόνια και χαθούν 400 εκατ. ευρώ; Υπάρχει εναλλακτικό σενάριο αν η επένδυση αυτή δεν προχωρήσει;

  4. Πιστεύει η Διοίκηση ότι η κερδοφορία θα συνεχιστεί, εφόσον δεν έχει κάνει μακροπρόθεσμες επενδύσεις για την απόκτηση πρώτης ύλης;

  5. Θεωρείται σωστό επιχειρηματικά να απαξιώνεται το προσωπικό με μεθόδους όπως η εργολαβοποίηση εργασιών, η χρήση συμβούλων για το αυτονόητο, η υπερβολική στελεχοποίηση σε άδειες διευθύνσεις;

  Ο Σύλλογος πιστεύει ότι η ύπαρξη έρευνας & ανάπτυξης (R&D) και μακροπρόθεσμης στρατηγικής επενδύσεων σε καθαρότερες μορφές ενέργειας θα δώσουν πνοή και προοπτική στην εταιρεία, ενώ η μονολιθική επιμονή σε παλαιές τεχνολογίες, όπως ο άνθρακας και το ντίζελ θα αποφέρουν βραχυπρόθεσμα κέρδη αλλά και βαριά φορολόγηση για τη χώρα από την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα.
  Θεωρούμε ότι η εταιρεία πρέπει να αναπροσαρμόσει το νέο πενταετή σχεδιασμό της και να επικεντρώσει σε επενδύσεις έρευνας αερίου, κατασκευής δικτύων αερίου, τεχνολογίας υδρογόνου και ηλεκτροπαραγωγής. Είναι επιτακτικό τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του κράτους, διότι ο ενεργειακός κλάδος δεν μπορεί να βρίσκεται έρμαιος στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων, όταν η διεθνής ενεργειακή κρίση αποσταθεροποιεί τα κεφάλαιά τους.
  Για το Δ.Σ. του ΠΣΠ-ΕΛΠΕ
  Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

  Α. Παράσης Π. Στεριώτης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: