Νέο σύστημα αξιολόγησης

Με αφορμή το σχόλιο συναδέλφου στην προηγούμενη ανάρτηση με θέμα «Περί εισαγγελέων» σκεφτήκαμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας και να προκαλέσουμε ένα διάλογο για το θέμα του νέου συστήματος αξιολόγησης.
Καταρχάς το νέο σύστημα δείχνει να είναι σαφώς καλύτερο από το προηγούμενο και αυτό για τους παρακάτω λόγους:
  1. Δεν υπάρχει -τουλάχιστον στα φανερά- η ηλίθια ποσόστωση που ήθελε υποχρεωτικά ο ένας στους δύο εργαζόμενους να είναι από Γ και κάτω (αφού τα Α θα ήταν 20% και τα Β μέχρι 30%).
  2. Η υποχρεωτική τεκμηρίωση των 1, 4, 5 καθώς και η αποδοχή της αξιολόγησης από τον αξιολογούμενο δημιουργεί ένα εποικοδομητικό διάλογο. Στην περίπτωση όπου ο αξιολογητής είναι ο προϊστάμενος και όχι συνάδελφος της βάρδιας αυτή είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να συζητηθούν πράγματα που σε άλλη περίπτωση δεν συζητιούνται.
  3. Τέλος πολύ καλό είναι το ότι υπάρχουν σχόλια και προτάσεις και από τον αξιολογούμενο.

Στα αρνητικά του νέου συστήματος είναι τα ακόλουθα – τα οποία ελπίζουμε ότι τόσο το Σωματείο – όσο και οι ίδιοι εμείς οι εργαζόμενοι θα τονίσουμε και θα προσπαθήσουμε να απαληφθούν.

  1. Η ποσόστωση εξακολουθεί να ισχύει αφού οι εποπτεύοντες αρκετές φορές αδικαιολόγητα δεν αποδέχονται τις βαθμολογίες των αξιολογητών.
  2. Ειδικά για το 2007 (οι τρέχουσες αξιολογήσεις) αλλά και για το 2008 (οι αξιολογήσεις που θα γίνουν του χρόνου και θα αφορούν την φετινή χρονιά που τελειώνει) δεν μπορούν να «σταθούν» αφού το σύστημα επιβάλλει στην αρχή της χρονιάς να έχει προηγηθεί συζήτηση μεταξύ αξιολογητή και αξιολογούμενου όπου τίθενται οι στόχοι και η αξιολόγηση έρχεται ως απολογισμός. Δηλαδή σου ζήτησα αυτά εσύ έκανες αυτά άρα το ισοζύγιο είναι θετικό (πάνω από 3) ή αρνητικό (κάτω από 3).
  3. Η ηλεκτρονική υπογραφή με το ΑΦΜ σε συνδυασμό με την 5βάθμια κλίμακα αξιολόγησης όπου το 3 είναι το στάνταρ φέρνει ύποπτους συνειρμούς. Συγκεκριμένα έντονα ακούγεται ότι στο άμεσο μέλλον θα συνδεθεί η αξιολόγηση με το πριμ παραγωγής. Έτσι βαθμός 3 σημαίνει 3 επιπλέον μισθούς βαθμός 4 θα σημαίνει 4 επιπλέον μισθούς ενώ βαθμός 2 θα σημαίνει 2 επιπλέον μισθούς. Το σενάριο αυτό μάλιστα ακούγεται ότι εφαρμόζεται στα Διευθυντικά στελέχη. Αυτό δεν είναι απόλυτα αληθές, αφού οι μισθοί των Διευθυντών όταν αυτοί προάγονται σε στελέχη από εργαζόμενοι με την ΣΣΕ προκύπτουν ως εξής: Υπολογίζονται οι ετήσιες τακτικές απόδοχές (17.2 μισθοί, δηλαδή συμπεριλαμβανομένου του πριμ παραγωγής) και το νούμερο που προκύπτει διαιρείται με 14 (όσοι είναι οι μισθοί των Διευθυντών). Συνήθως ο μισθός αυτός που προκύπτει στρογγυλοπειείται προς τα πάνω για να καλυφθούν κάποιες απώλειες από την μη καταβολή υπερωριών. Σε αυτό το μισθό υπάρχει πριμ 20 -30% ανάλογα με την αξιολόγηση του κάθε στελέχους.

Περιμένουμε τα σχόλιά σας. Στο θέμα θα επανέρθουμε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: