Σχόλια για την ανακοίνωση του Αγωνιστικού Μετώπου

Αίσθηση προκάλεσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του ΔΣ του Σωματείου για την ΕΣΣΕ του 2009. Εμείς θα σχολιάσουμε την ανακοίνωση του Αγωνιστικού Μετώπου η οποία έκανε ξεκάθαρη την διαφορετική πρόταση της παράταξης. Πέρα από την πρώτη πρόταση – παράγραφο που είναι συρραφή τσιτάτων του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ η υπόλοιπη ανακοίνωση θίγει ενδιαφέροντα σημεία που αναλυτικά έχουν ως εξής:
Το σκεπτικό της πρότασης είναι να εξασφαλίσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους το ελάχιστο ποσό της στοιχειώδους ανεκτής διαβίωσης το οποίο για το 2009 σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία για το 2006 ήταν 2400€/μήνα. Σύμφωνα με τον επίσημο πληθωρισμό αυτό το ποσό για το έτος 2009 θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2600€.
  • Η αναφορά στις αυξημένες δαπάνες για υγεία, παιδεία, τιμολόγια ΔΕΚΟ, είδη διατροφής, δείχνει ότι το Μέτωπο δεν δέχεται τον επίσημο πληθωρισμό αλλά το πραγματικό πληθωρισμό που όλοι νοιώθουμε στο πετσί μας.
  • Επίσης αμφισβητείται η μη κερδοφορία των ΕΛΠΕ η οποία χαρακτηρίζεται «λογιστικό κόλπο».
  • Τέλος κάνει την διαπίστωση ότι η οικονομική κρίση έχει περάσει στην «πραγματική» οικονομία και προτρέπει για για δυναμικούς διεκδικητικούς αγώνες.
Η κύρια πρόταση είναι για ισόποση αύξηση 120€ σε κάθε κλιμάκιο. Αλλά ακόμα για 35ώρο, δημιουργία έκτης βάρδιας, αύξηση ποσοστού ανθυγιεινών επιδομάτων, προσλήψεις εργολαβικού προσωπικού που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και την θέσπιση του κλιμακίου 4 ως εισαγωγικού για τους τμηματάρχες.
Από τον πίνακα που παραθέτει η παράταξη προκύπτει ότι η πρόταση για ισόποση αύξηση 120€ σε κάθε κλιμάκιο ισοδυναμεί με αύξηση 9.3%. Βέβαια το ποσό των 55 εκ.€ δεν είναι το σύνολο της μισθοδοσίας, αφού σε αυτό το ποσό δεν έχουν υπολογισθεί τα επιδόματα, το χρονοεπίδομα κτλ. Επίσης με απλή διαίρεση βρήκαμε και την κατανομή σε κλιμάκια των 2440 συναδέλφων που αμείβονται με την ΕΣΣΕ. Αναλυτικός υπολογισμός του κόστους της πρότασης πιστεύουμε ότι μειώνει το συνολικό ποσοστό αύξησης λίγο κάτω από το 9% (υπολογίζοντας και τις εργοδοτικές εισφορές). Ως εκ τούτου η πρόταση φαντάζει ρεαλιστική. (θυμίζουμε ότι η πραγματική αύξηση των στελεχών για το 2008 ήταν 9.1%). Από τα υπόλοιπα αιτήματα το 35ώρο είναι μάλλον ουτοπιστικό όπως και η έκτη βάρδια η οποία μάλλον δεν θα λύσει προβλήματα αν δημιουργηθεί ως έκτη βάρδια. Πιο ρεαλιστικό θα ήταν ίσως η αύξηση της δύναμης κάθε βάρδιας σε ποσοστό 20% που ισοδυναμεί με έκτη βάρδια όμως θα μείωνε κατά πολύ τις υπερωρίες, θα διατηρούσε το ίδιο πρόγραμμα βάρδιας – που αρέσει στην συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων – και θα μπορούσε να βοηθήσει στην μεταφορά γνώσης και εμπειρίας από τους παλιούς συναδέλφους που συνταξιοδοτούνται προς αυτούς που προσλαμβάνονται. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού η εγκληματική αδράνεια στο θέμα των προσλήψεων της τελευταίας δεκαετίας έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια τεράστιου όγκου γνώσεων που πολύ δύσκολα μπορούν να αποκτηθούν από τους νέους συναδέλφους.
Ευχόμαστε και οι άλλες παρατάξεις να δουν με θετικό βλέμμα την πρόταση του μετώπου να την υιοθετήσουν και γιατί όχι να την εμπλουτίσουν με τις δικές τους προτάσεις (όπως για παράδειγμα με την πρόταση για αναγνώριση της προϋπηρεσίας των νέων συναδέλφων όπως ίσχυε πριν την ΕΣΣΕ 2008) και τελικά να έχουμε μία ισχυρή και ρεαλιστική πρόταση.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: